Šta je i kako sprečiti trovanje ugljen-monoksidom (2)

Lečenje otrovanih ugljen-monoksidom

Na prvom mestu, potrebno je pristupiti što bržem izvlačenju otrovanih lica iz zatvorene prostorije. Lica koja vrše spasavanje, pri tome, nikako ne smeju da ugroze svoju bezbednost. Samo bezbedan spasilac je dobar spasilac.

Pri ulasku u zatrovanu prostoriju potrebno je zadržati dah kako se lice koje vrši izvlačenje i samo ne bi otrovalo. Potrebno je obezbediti provetravanje prostorije, a zatim u najkraćem roku  izvršiti izvlačenje zatrovanog lica. Ukoliko je u prostoriji izbio požar, potrebno je pristupiti gašenju požara protiv-požarnim aparatima sa ugljen-dioksidom, vodom u spreju ili prahom. Nakon izvlačenja, unesrećenom licu treba, razlabaviti odelo i obuću i omogućiti mu da udiše svež vazduh. Ukoliko je zatrovano lice bez svesti, potrebno je proveriti disanje i puls, pozvati Hitnu pomoć i po potrebi pristupiti merama oživljavanja.

Kod ozbiljnijih slučajeva trovanja, jedina efikasna pomoć sastoji se u davanju 100% kiseonika kroz masku, potkožnim ubrizgavanjem kiseonika, puštanjem krvi a potom i transfuzijom.

Prevencija i zaštitne mere

Kao što je rečeno, ugljen-monoksid je veoma opasan po zdravlje i za veoma kratko vreme može dovesti do ozbiljnih posledica. Najčešći uzrci trovanja ugljen-monoksidom su ljudska ne savesnost i ne briga.

Bezbedan dom podrazumeva savesno korišćenje urađaja koji mogu da emituju ugljen-monoksid. Vaš dimničar savetuje:

  • prostorije u kojima se nalaze i koriste razne peći, poput kuhinja, kupaonica, kotlarnica i sl. moraju biti redovno provetravane
  • ukoliko imate automobil u garaži, nemojte paliti ako pre toga niste obezbetili dovod svežeg vazduha otvaranjem garažnih vrata ili aktiviranjem ventilacije garaže
  • redovno održavajte ventilacione i dimovodne objekte. Čišćenje dimnjaka i ventilacija ne predstavljaju veliku investiciju a smanjuju rizik od stvaranja ugljen-monoksida. Više o čišćenju dimnjaka možete pročitati na stranici čišćenje dimnjaka .
  • održavajte ložioni uređaj u dobrom stanju. Redovno čistite kotao, kamin, roštilj, pećnicu na drva i dr. Više o održavanju ložionih uređaja možete pročitati na stranici Čišćenje ložionih uređaja .
  • uložite u kvalitetan detektor ugljen-monoksida. Instalirajte detektore ugljen-monoksida u svim prostorijama o kojima postoji opasnost od trovanja ovim gasom. Cene ovih uređaja kreću se od par hiljada dinara pa naviše. Nemojte kupovati jeftine i ne proverene detektore ugljen-monoksida
  • ako radite u prostoru zatrovanom ugljen-monoksidom koristite odgovarajuću zaštitnu opremu

Ukoliko vam je potreban stručni savet po pitanju održavanja ventilacionih i dimovodnih objekata u cilju prevencije od trovanja ugljen-monoksidom, možete da nas kontaktirate telefonom ili putem mejla. Kontakt podaci se nalaze na našoj KONTAKT stranici.

Takođe, možete ostaviti komentar putem forme koja sa nalazi u dnu stranice, a naš administrator će Vam u najkraćem roku poslati odgovor koji će biti javno objavljen na ovoj stranici.

Vaš Dimničar BS NS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.